Äppelkyrkogården av Anna Bovaller

Den tredje deckaren om den tuffa och egensinniga advokaten Petra Wester. I förra boken hittade hon sin biträdande jurist mördad, den här gången tvingas Wester på hemligt uppdrag till Budapest.

Ärendet är strängt sekretessbelagt och får kodnamnet Vildapel. Inte ens Petra Wester vet vad det är hon ska uträtta egentligen, inte mer än att hon ska träffa en ”Mr K”, som är ombud för en okänd köpare till ett elektroniskt övervakningssystem.

Tillsammans med sin nya biträdande jurist Krisztina Lovas, passade nog med ungerska som modersmål, åker hon dit. Petra Wester tar med sig 17-åriga dottern Martina för några avkopplande dagar när uppdraget är slutfört.

Men resan förvandlas till en mardröm när dottern kidnappas. Petra Wester får en lapp med budskapet om att polisen inte får kontaktas om hon vill ha tillbaka dottern levande.

Nutid vävs ihop med dramatiska händelser under Ungernrevolten, och en hetsjakt på kidnapparna tar sin början.

Och den stora frågan blir: Vem kan Petra lita på? Och som författaren själv skriver på sin hemsida så blir det något av en pusseldeckare. Anna Bovallers genomgående motto är att saker och ting inte alltid är vad de till synes vara.

Men jag kan tycka att det blir lite väl ”agentaktigt”, helst när Petra Wester får meddelanden om var dottern kan befinna sig via sms med geografiska koordinater.

Tillsammans med Krisztina åker de från plats till plats bara för att finna en liten burk med saker som tillhört dottern.  Och just det kan bli lite tjatigt.

Övervakningssamhället är ett underliggande tema i boken, och det faktum att boken till största delen utspelas i Ungern, som nyligen infört hårt kritiserade medielagar, känns träffsäkert.

Upplösningen då? Ja, den blir rafflande och mörka hemligheter kommer upp till ytan.

Annonser
Det här inlägget postades i Deckare, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s